In situatia in care ar persista o criza pe piata interbancara, de genul celei existente in luna octombrie, cu o blocare de durata a pietei, tranzactiile interbancare ar putea sa fie garantate prin interventia Guvernului, potrivit directorului directiei Stabilitate Financiara din BNR, Ion Dragulin.
"Daca ne-am inselat si neincrederea se va reinstala cu caderea operatiunilor interbancare, tranzactiile interbancare pot fi garantate", a spus Dragulin.
Bancile au ajuns in octombrie in situatia sa nu isi mai acorde imprumuturi intre ele, dupa ce unii jucatori au fost suspectati ca au ramas fara lichiditati in urma implicarii in operatiunile valutare din timpul atacului asupra leului. Piata monetara a fost astfel aproape blocata, iar dobanzile au urcat in unele zile si la peste 50% pe an. In timp ce unii jucatori au mers la BNR sa ia credite la o dobanda de 14,25% pe an, altii au preferat sa isi plaseze leii in exces in facilitatea de depozit oferita de BNR la 6,25% pe an dar fara sa isi asume riscuri, in loc sa imprumute alte banci.
La inceputul saptamanii, Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, a declarat ca BNR a oferit lei bancilor prin facilitatea de credit lombard, la o dobanda de 14,25% pe an, dar si prin operatiuni valutare de tip swap, injectiile de lichiditate din luna octombrie ridicandu-se la 3,5 miliarde lei zilnic. Popa nu a precizat randamentele implicite la care au fost derulate operatiunile swap. Prin aceste operatiuni BNR cumpara valuta injectand lei in piata, urmand ca la o data ulterioara tranzactia sa fie inversata.
In luna octombrie, bancile au imprumutat de la BNR o suma de 48,99 miliarde lei (echivalentul a 13,3 miliarde euro). Volumul record din octombrie depaseste cu mult varfurile inregistrate in ultimii 18 ani, precedentul record istoric fiind stabilit in martie 2007, cand suma imprumutata a fost de 4,12 miliarde de lei.