Rompetrol Rafinare, parte a grupului petrolier Rompetrol, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata petroliera autohtona, a anuntat incheierea etapei de retehnologizare a Petromidia, una dintre cele mai mari rafinarii de pe piata romaneasca.
"In urma cu cinci ani, am inceput un ciclu de modernizare a instalatiilor. Astazi, putem spune ca rafinaria a fost complet modernizata si ne putem indrepta atentia spre cresterea capacitatii de rafinare", a declarat ieri Cosmin Cocean, directorul executiv al Rompetrol Rafinare.
Rafinaria Petromidia a fost preluata in 2001 de catre grupul Rompetrol si are programata pentru acest an atingerea unei capacitati de rafinare de 3,8 milioane de tone de titei. Tinta Petromidia este de a ajunge la o capacitate de 5 milioane de tone pe an pana in 2009, programul de investitii necesar fiind estimat la 200 de milioane de euro. "Am putea atinge o capacitate de rafinare de
5 milioane de tone inca de anul viitor, insa ar fi afectata calitatea produselor", spune Cosmin Cocean.
Reprezentantii Rompetrol Rafinare au anuntat ieri punerea in functiune a unei investitii greenfield de aproape 7 mil. $ (5,6 mil. euro) intr-o instalatie automata de amestec in linie al motorinelor, care asigura o calitate superioara a produselor si reduce costurile de productie. Instalatia va scurta timpul de amestec al substantelor din componenta unui tip de carburant si are o garantie de 24 de luni de la atingerea nivelului maxim de performanta, mai spun reprezentantii companiei.
Instalatia a fost implementata de catre compania Rominserv, suportul tehnic si echipamentele fiind furnizate de catre firma FMC Blending&Transfer, membra a companiei americane FMC Technologies Inc.
"Este al doilea proiect important, dupa ce in 2003 am pus in functiune instalatia similara pentru benzine. Noile echipamente pentru motorine ofera un beneficiu suplimentar: Rompetrol Rafinare va putea sa adauge intr-un procent controlat si biodiesel - lucru extrem de important atat pentru calculul accizei, cat si pentru calitatea produsului final", afirma directorul executiv al companiei Rompetrol Rafinare.
Grupul Rompetrol intentioneaza sa poarte negocieri cu Ministerul Economiei si Cercetarii pentru obtinerea anumitor facilitati fiscale cu scopul inceperii productiei de biocarburanti.
Prin scutirea de accize, practic suntem adusi la acelasi nivel cu importatorii. Tinand cont ca exista circa 3 milioane de hectare de teren neutilizate credem ca statul ar putea oferi mai mult decat o scutire de accize", a mentionat Cocean.
Instalatia de rafinare a biocarburantilor va fi finalizata in a doua jumatate a anului viitor.
Rompetrol a inaugurat in 2003 o instalatie pentru amestecul in linie al benzinelor in urma unei investitii de 6,6 milioane de dolari. Echipamentele au fost asigurate de aceeasi companie americana.
Rompetrol Rafinare a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri consolidata de 2,15 miliarde dolari si un profit net de 73,8 milioane de dolari.
Principalul actionar al firmei este The Rompetrol Group N.V (TRG) - Olanda, compania-mama a grupului. Grupul Rompetrol, cu peste 8.000 de angajati si operatiuni in 13 tari, este detinut de catre Dinu Patriciu, presedintele grupului, cu 80% din actiuni, si asociatul sau american Phil Stephenson (cu 20%).
Pentru acest an, TRG estimeaza o cifra de afaceri de 6 mld. $, in conditiile in care grupul lui Patriciu a achizitionat la finele lui 2005 compania franceza Dyneff, miscare ce a dus la dublarea businessului.
Petromidia este listata pe Bursa de la Bucuresti, unde are o capitalizare de 579 mil. euro, la un pret de 0,0963 lei pe actiune.