Bursa a inceput saptamana in acelasi ton cu ultimele sedinte, pe fondul unor fluctuatii ceva mai ample ale principalelor titluri, in conditiile unei lichiditati destul de bune.
"Analiza tehnica semnala o mica corectie, astfel ca ne asteptam ca aceasta sa-si faca aparitia. Cred ca sedinta de maine va fi una agitata, iar cat timp va fi nervozitate in piata, lichiditatea se va mentine, de asemenea, la un nivel ridicat", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
Evolutia de ieri a Bursei a fost una destul de calma in debut, situatia schimbandu-se dupa pranz, cand SIF-urile au inregistrat scaderi de circa 2,5%, pentru ca sa revina puternic pe final si sa inchida putin sub nivelurile din sedinta precedenta.
"Cred ca revenirea principalelor cotatii de la finalul sedintei poate fi pusa pe seama anuntului conform caruia Curtea Constitutionala a decis ca sunt constitutionale dispozitiile legii referitoare la finalizarea privatizarii BCR, fapt ce s-a resimtit in piata mai ales pe SIF-uri, care detin pachete importante la aceasta banca. A fost mai mult o confirmare a acestui fapt, pentru ca cei mai multi dintre investitori se asteptau sa se intample acest lucru", precizeaza Adrian Ceuca.
"Optimismul investitorilor legat de aceasta stire s-a vazut mai ales pe piata futures de la Sibiu, acolo unde s-au atins niste maxime pe SIF-uri, iar decalajul dintre cotatiile futures si spot au crescut la circa 0,2 lei/actiune sau 7-8%, fapt ce ar putea sa determine din nou oportunitati de arbitraj. Este posibil ca evolutia buna de la Sibiu sa continue si la Bursa", a adaugat el.
SIF-urile au pierdut ieri in medie 0,5%. Cele mai tranzactionate in piata au fost actiunile SIF Moldova si SIF Transilvania, care au pierdut 0,4%, respectiv 1,2% pe rulaje de peste 1,7 mil. euro (6 mil. lei) fiecare.
Indicele BET a inchis aproape de nivelul din sedinta precedenta, sustinut de evolutia pozitiva a titlurilor Rompetrol Rafinare, si tras in jos de scaderile de pe actiunile Petrom si Banca Transilvania. Titlurile Transelectrica au inchis sedinta cu o crestere de peste 4%, pe un rulaj de aproape 0,8 mil. euro (2,7 mil. lei).
"Trendul se mentine in continuare de crestere. Cu toate acestea, recomand investitorilor mai multa prudenta, pentru ca suntem pe niste niveluri maximale si cu orice crestere care urmeaza, piata va urca din ce in ce mai greu", a conchis Ceuca.
Actiunile SIF Oltenia au pierdut 0,3% ieri, pe fondul unor tranzactii in valoare de 1,6 mil. euro (5,6 mil. lei). Pe parcursul sedintei, aceste titluri au scazut pana la un prag minim de 3 lei/actiune, cu circa 2,6% sub nivelul din sedinta precedenta si au atins un maxim de 3,08 lei/actiune. Toate SIF-urile au inregistrat scaderi ieri, cu exceptia actiunilor SIF Banat-Crisana, care au inchis la acelasi nivel din sedinta precedenta. De la inceputul anului, aceste titluri au castigat aproape 20%, cursul de inchidere de ieri situandu-se in jurul maximelor atinse la inceputul lui februarie. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat la un pret de 3,07 lei/actiune.
Titlurile Rompetrol Well Services au inregistrat un avans de aproape 7%, pe fondul unui rulaj scazut, de aproximativ 30.000 de euro (0,1 milioane de lei). "Aceste titluri au avut cea mai spectaculoasa evolutie de la Bursa din ultima perioada. Din punct de vedere fundamental sunt justificate aceste cresteri, insa compania este afectata de imaginea grupului Rompetrol. Actiunea arata bine de mai multa vreme, insa numai de curand a intrat in atentia unor investitori", precizeaza Adrian Ceuca. Actiunile Rompetrol Well Services s-au apreciat de doua ori in ultimele luni si jumatate. Ultimul pret la care aceste titluri s-au trazactionat a fost de 0,515 lei/actiune.
Actiunile Artrom Slatina au sarit ieri cu peste 14%, accelerandu-si cresterea pe care au inregistrat-o in ultima perioada. Aceste titluri au facut obiectul unor tranzactii destul de reduse, de circa 44.000 de euro (0,15 milioane de lei). Titlurile producatorului de tevi au avut o evolutie destul de stabila, apreciindu-se cu aproape 140% de la inceputul acestui an, in special pe seama rezultatelor foarte bune raportate de companie. Artrom a obtinut in primele sase luni un profit net de 5,1 mil. euro, cu toate ca cifra de afaceri a companiei a scazut usor, la 43,9 mil. euro. Titlurile Artrom au atins un nou maxim istoric ieri, de 11,3 lei/actiune, cotatie la care au si inchis sedinta.
Titlurile Transelectrica au castigat 4,3% pe fondul unor tranzactii destul de scazute, in suma de 0,76 mil. euro (2,7 mil. lei). "Evolutia actiunilor Transelectrica demonstreaza numarul restrans de oportunitati din acest moment de pe Bursa. In conditiile in care marea majoritate a titlurilor lichide par destul de supraevaluate, iar acele societati care trebuia sa intre pe Bursa intarzie sa fie listate, investitorii se indreapta catre actiunile care par mai sigure in acest moment", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj. Actiunile Transelectrica au fost tranzactionate pe parcursul sedintei la un maxim de 34,1 lei/actiune si au inchis la un curs de 33,5 lei/actiune.i
Actiunile Albalact Alba Iulia au facut ieri obiectul unor tranzactii mai ridicate, de circa 57.000 de euro (0,2 milioane de lei). "Din punct de vedere fundamental, pretul la care sunt cotate in acest moment mi se pare destul de corect, astfel ca recomand 'hold' pe titlurile Albalact", spune Adrian Ceuca. In ultima perioada, aceste actiuni s-au plasat pe un trend ascendent, inregistrand o crestere de circa 60% de la jumatatea lunii martie. Pe parcursul sedintei de ieri, titlurile producatorului de lactate au fluctuat intre un prag minim de 0,77 lei/actiune si unul maxim de 0,795 lei/actiune, pentru ca la inchidere sa fie cotate la acelasi pret din sedinta precedenta, de 0,79 lei/actiune.