China a refuzat joi să permită accesul comisarului Naţiunilor Unite pentru drepturile omului în Tibet. Decizia vine în contextul unor presiuni internaţionale puternice asupra Chinei. Europarlamentarii cer liderilor Uniunii Europene să solicite Chinei reluarea dialogului cu Dalai Lama. În caz contrar, vor boicota ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. În pofida revoltelor din Tibet şi a valului de proteste care au urmat în lumea întreagă, Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, susţine că Beijing-ul ar trebui să găzduiască Olimpiada de vară.
Autorităţile chineze l-au acuzat pe Dalai Lama că a planificat din umbră revoltele din Tibet, pentru a sabota Jocurile Olimpice. Liderul tibetanilor a respins însă acuzaţiile. Dalai Lama a vorbit şi despre protestele de pe traseul torţei Olimpice. „După necazurile din Londra şi Paris, le-a trimis un mesaj tibetanilor din San Francisco. Vă rog nu recurgeţi la
violenţă!”, a spus el.
Aşa a şi fost, pentru că la San Francisco protestele au fost paşnice şi nu au mai semănat cu cele de Londra şi Paris. Autorităţile au schimbat itinerariul torţei olimpice, iar traseul a fost scurtat. Mulţimea de protestatari a fost astfel derutată şi ţinută la distanţă de simbolul Olimpiadei.
Autorităţile din Japonia au impus măsuri de securitate severe cu ocazia vizitei liderului spiritual - prima după revoltele sângerose din Tibet. Dalai Lama a fost escortat de la aeroportul din Tokyo până la hotel. După scurta vizita în Japonia, Dalai Lama este aşteptat la Seattle, unde va participa la o serie de conferinţe despre spiritualitate.
După San Francisco, torţa Olimpică e aşteptată vineri în Argentina. Şi aici susţinătorii pro-Tibet sunt gata de proteste, iar autorităţile au impus deja măsuri de securitate severe. Între timp, China a dejucat planurile a două grupări teroriste musulmane. Se pare că organizaţiile plănuiau să răpească mai mulţi atleţi în perioada Olimpiadei de vară. 35 de suspecţi au fost deja arestaţi.