marți, 31 martie 2009

Viktor Bout a cerut ajutor guvernului rus pentru a fi eliberat din închisoarea thailandeză

Traficantul de arme Viktor Bout a cerut guvernului rus ajutor pentru eliberarea sa din închisoarea thailandeză în care se află în aşteptarea procesului şi a unei posibile extrădări în Statele Unite.

Într-o scrisoare deschisă citată de RIA Novosti, Bout a spus: "Solicit măsuri pentru eiberarea mea, pentru că am fost arestat şi sunt ţinut în custodie în baza unor acuzaţii fabricate".

"Cer guvernului rus să ia măsuri şi să ceară explicaţii guvernului Thailandei legate de faptul că sunt menţinut ilegal în detenţie în această ţară în baza unor acuzaţii fabricate de Statele Unite", potrivit scrisorii.

Deocamdată oficialii ruşi nu au dat niciun răspuns.

Bout, rus născut în Tadjikistan, este numit "negustorul morţii". El a fost arestat în Thailanda luna trecută, la câteva ore după ce venise de la
Moscova, şi a fost imediat acuzat că încerca să cumpere armament pentru gherila columbiană.

La operaţiune a contribuit şi poliţia română de frontieră. Potrivit ONU şi Trezoreriei americane, Bout conducea o reţea de avioane de transport
şi a vândut sau intermediat vânzări de arme care au alimentat războaiele dn Afganistan, Angola, Liberia, Rwanda, Sierra Leone şi Sudan. Statele Unite au anunţat că doresc extrădarea lui Bout.

În Thailanda el este acuzat că a încercat să achiziţioneze "bunuri în scopuri teroriste", iar la New York este acuzat de conspiraţie în vedera vânzării de armament de milioane de dolari gherilei FARC. Bout a negat ferm acuzaţiile.

Poliţia thailandeză a spus că extrădarea în Statele Unite va trebui să aştepte procesul său în Thailanda, unde legea prevede că străinii arestaţi în baza acuzaţiilor de terorism trebuie judecaţi în această ţară.