marți, 31 martie 2009

Justiţia irakiană a ordonat eliberarea unui jurnalist AP aflat de doi ani în custodia americană

n comitet juridic irakian a ordonat eliberarea unui fotoreporter al Associated Press arestat de forţele americane în urmă cu doi ani şi a respins acuzaţiile privitoare la terorism care îl vizau.

Forţele americane îl acuzau pe Bilal Hussein, un irakian, de colaborare cu insurgenţii. El a fost arestat în aprilie 2006 la
Ramadi şi închis fără să fie formulată vreo acuzaţie oficială.

AP a informat că un comitet de patru judecători a decis că acest caz intră sub incidenţa unei noi legi de amnistiere şi a ordonat oprirea procedurilor juridice. De asemenea, a ordonat ca Hussein să fie eliberat imediat, dacă nu sunt în curs de formulare acuzaţii. Preşedintele AP Tom Curley a salutat decizia şi a cerut ca oficialii să-l elibereze pe Hussein.

AP a cerut în repetate rânduri eliberarea imediată a lui Hussein, membru al echipei de fotoreporteri care a câştigat premiul Pulitzer în 2005.

Forţele americane au spus că Hussein, care a început să lucreze pentru AP în 2004, a fost arestat pentru posesia de materiale destinate fabricării de bombe, materiale legate de propaganda insurgentă şi pentru că a fotografiat o instalaţie a coaliţiei. Pentagonul a declarat în noiembrie că Hussein este "un agent terorist care s-a infiltrat în AP".

Hussein este doar unul dintre jurnalişti irakieni aflaţi în custodia forţelor americane fără vreo acuzaţie oficială. Comitetul pentru apărarea jurnaliştilor a spus că circa 12 jurnalişti, majoritatea irakieni, au fost arestaţi de forţele americane în ultimii patru ani şi că cel puţin opt au fost menţinuţi în detenţie luni de zile.

"Menţinerea în detenţie a lui Hussein a fost o teribilă eroare a justiţiei şi suntem uşuraţi că acest coşmar s-a sfârşit, după aproape doi ani în spatele gratiilor", a declarat Joel Simon, directorul comitetului.

Grupul a spus că forţele americane mai au în custodie alţi doi jurnalişti, care nu au fost puşi sub acuzare - un cameraman Al-Jazeera la Guantanamo şi un jurnalist al televiziunii CTV din Canada, la baza Bagram din Afganistan.