marți, 31 martie 2009

Republicanul John McCain nu exclude un razboi preventiv

Fidel liniei trasate de actualul lider al Statelor Unite, George. W. Bush, candidatul republican la
alegerile prezidentiale americane, John McCain, a afirmat miercuri ca nu ar exclude lansarea unor razboaie preventive impotriva unor viitori inamici, anunta Reuters. Totodata, McCain si-a mentinut sustinerea pentru razboiul din Irak si a spus, in repetate randuri, ca mai degraba ar prefera sa piarda alegerile decat razboiul.
John McCain ramane fidel liniei trasate de presedintele american George W. Bush, care, dupa atentatele din 11 septembrie 2001, a aprobat o noua strategie de securitate nationala, ce permite SUA sa loveasca prima impotriva unor inamici despre care se crede ca ar fi pregatiti sa foloseasca arme de distrugere in masa
impotriva Americii, aminteste Reuters. In 2003, cand a lansat interventia din Irak, Bush a argumentat ca aceasta este necesara pentru impiedicarea unor viitoare atacuri din partea unei tari care dezvolta arme de distrugere in masa. Totusi, dupa invazie, nici o arma de acest tip nu a fost descoperita, mai noteaza Reuters.
Intrebat despre politica lui Bush privitoare la actiunile preventive, McCain a raspuns ca nu crede "ca se poate face o declaratie seaca privitoare la razboiul preventiv, pentru ca, evident, el depinde de amenintarea cu care s-ar confrunta Statele Unite". McCain a mai afirmat ca actualul presedinte al SUA ar trebui sa se consulte mai mult cu Congresul, astfel incat sectoarele guvernului sa poata actiona impreuna, daca exista o amenintare iminenta. "In vremuri normale, cand observi ca o amenintare este pe cale sa se iveasca, cred ca trebuie sa te consulti mai indeaproape si cu mai multa atentie nu cu fiecare membru al Congresului in parte, dar in orice caz cu liderii Congresului", a declarat candidatul republican la presedintia Statelor Unite.