luni, 13 iulie 2009

Corneliu Vadim Tudor şi Ion Iliescu au lipsit de la discursul preşedintelui

Discursul preşedintelui Băsescu despre starea naţiunii a fost ascultat fără prea mult interes de către parlamentari, mulţi dintre ei venind pe la jumătatea intervenţiei, iar printre absenţi s-au numărat liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Nimic din agitaţia provocată de celelalte discursuri ale preşedintelui în Parlament nu s-a regăsit şi la şedinţa de plen comun a Parlamentului de astăzi în care Traian Băsescu a vorbit despre situaţia politică, economică şi socială a ţării. La începutul şedinţei, ce nu a întârziat, în sală erau prezenţi, după estimările preşedintelui de şedinţă, liberala Norica Nicolai, în jur de 185 de senatori şi deputaţi. Parlamentarii s-au înmulţit pe parcurs, astfel că la sfârşitul şedinţei se înregistra un număr de 250 de aleşi veniţi să-l asculte pe preşedinte.

Cei mai mulţi absenţi au fost de la PSD. Şi liberalii au lipsit în număr mare, băncile din sala de plen a Camerei rezervate lor fiind goale. Fără surprize, pedeliştii nu au ratat şedinţa, ei fiind singurii care au aplaudat la final discursul preşedintelui.

A lipsit de la şedinţă liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, cel care făcuse spectacol la unul din discursurile prezidenţiale, cel referitor la condamnarea comunismului. De altfel, preşedintele peremiştilor anunţase încă de săptămâna trecută că nu va veni la şedinţa în care Băsescu va vorbi ca să nu se interpreteze orice mişcare a sa, având în vedere speculaţiile despre o apropiere între PD-L şi PRM. „De ce să mă mai duc, să se mai simtă umilit o dată
? Păi numai prezenţa mea în banca
întâi îl va umili. El vede că n-are păr, vede cum arăt eu – ceva mai binişor decât el – nu-mi tremură nici mâinile, citesc şi mai bine şi atunci de ce să umilesc eu aşa o mândreţe de flăcău cum e Traian Băsescu?", spunea vineri, Tudor.

Absent a fost şi Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, şi Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului, plecat din ţară.