luni, 13 iulie 2009

Electricite de France cumpără British Energy pentru 23 miliarde de dolari

Electricite de France face cea mai mare achiziţie din istoria sa: cumpără British Energy pentru 23 de miliarde de dolari
. EDF preia astfel controlul a 8 din cele zece centrale nucleare din Marea Britanie. Pe de altă parte, compania
britanică Centrica negociază deja cu EDF preluarea a 25% din energia
generată de British Energy. Centrica intrenţionează să cumpere şi un sfert din noile centralele nucleare ce vor fi construite de EDF.

Electricite de France, cel mai mare operator de reactoare nucleare din lume a cumpărat cu 23 de miliarde de dolari, compania care asigură 14% din energia britanicilor. Guvernul de la Londra, care deţine 36% din British Energy, a susţinut tranzacţia. Este un pas important în încercarea de a reduce dependenţa Regatului de petrol şi cărbune.

Primul ministru Gordon Brown a spus că tranzacţia aduce un plus
de valoare contribuabilului şi că reprezintă un pas important în construcţia de noi centrale nucleare. Compania framceză de utilităţi a produs
anul trecut, prin cele 58 de unităţi nucleare, 77% din necesarul de electricitate al Franţei. Este cea mai mare cantitate de energie electrică asigurată de o singură companie.

British Energy a respins pe 31 iulie o primă ofertă a EDF de 765 de pence pe acţiune deoarece a considerat că propunerea subevalua unităţile nucleare şi terenurile adiacente. Compania franceză are deja 5 milioane de clienţi în Marea Britanie.
EDF împreună cu fondurile KKR şi TPG Capital, au mai făcut o ofertă de 6,2 miliarde de dolari şi pentru Constellations Energy depăşind cu 30 de procente prounerea companiei deţinute de Warren Buffett, MidAmerican Energy Holdings.