Curtea de Apel Bucuresti discuta, miercuri, solicitarea PRM de suspendare a Hotararii de Guvern prin care s-au delimitat colegiile uninominale in vederea alegerilor din noiembrie, document atacat si la CCR. Executivul anunta, insa, ca a pregatit riposta pentru situatia in care PRM castiga in instanta.
PRM a depus, in 16 septembrie, la Curtea de Apel Bucuresti cererea de anulare a hotararii de Guvern referitoare la delimitarea colegiilor, inaintind totodata instantei si o exceptie de neconstitutionalitate. In plangerea adresata Curtii de Apel Bucuresti, PRM cere anularea Hotaririi de Guvern 802 pentru delimitarea colegiilor uninominale, pe care o considera nelegala.
PRM cere ca probă in proces o declaraţie făcută miercuri de Băsescu
Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a declarat ca va invoca, in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti, in sprijinul actiunii PRM impotriva hotararii privind colegiile uninominale, o declaratie facuta de Traian Basescu, miercuri, in plenul Parlamentului. "Exprim regretul ca Hotararea de Guvern prin care se stabilesc colegiile uninominale pare a nu respecta rigorile legii", a declarat Traian Basescu, in plenul Parlamentului. Reprezentantul PRM a depus la termenul de miercuri, in cadrul procesului desfasurat la Curtea de Apel Bucureşti, o copie
dupa aceasta declaratie, el solicitand magistratilor sa o admita ca proba.
Deocamdată, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au stabilit ca la termenul de miercuri vor discuta cererile de interventie, urmand ca, ulterior, sa se pronunte si asupra probei cu inscrisuri solicitate de Lucian Bolcas. Cererile de interventie au fost depuse de MIRA, candidatul PNL pentru Camera Deputatilor, Alina Gorghiu si de un avocat din provincie. Magistratii Curtii de Apel au mai decis, de asemenea, ca acest dosar
sa fie lasat la sfarsitul sedintei.
Basescu: Hotararea Guvernului "pare a nu respecta rigorile legii"
In discursul tinut, miercuri, in fata Parlamentului, presedintele Traian Basescu a declarat ca Hotararea Guvernului prin care se stabilesc colegiile electorale "pare a nu respecta rigorile legii", ceea ce ar putea pune in pericol introducerea sistemului de vot uninominal, sistem care ar duce la reformarea clasei politice. "Adoptarea unui nou mod de alegere a parlamentarilor este un pas inainte catre reformarea clasei politice, pas care dovedeste ca nevoia de schimbare este recunoscută, inclusiv de catre oamenii politici. Aici exprim regretul ca Hotararea Guvernului prin care se stabilesc colegiile electorale pare a nu respecta rigorile legii, ceea ce pericliteaza chiar introducerea noului sistem de vot si poate genera confuzie", a declarat seful statului.
Presedintele Basescu a apreciat totusi importanta introducerii votului uninominal, "chiar daca nu conform variantei dorite de cetateni la referendumul din noiembrie 2007", cand romanii au fost chemati la urne sa spuna daca sunt de acord cu un sistem de vot uninominal majoritar in doua tururi.
Emilian Francu, PNL: Basescu a dat de gol alianta anti-uninominal
Deputatul Emilian Francu, membru in Biroul Politic Central PNL, a declarat, miercuri, ca Traian Basescu "a dat de gol alianta anti-uninominal dintre PD-L si PRM" chiar in ziua in care Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa se pronunte asupra contestatiei depuse de PRM cu privire la delimitarea colegiilor uninominale. "In stilul
sau caracteristic, presedintele Basescu s-a pronuntat cu foarte putin timp inainte ca instanta de judecata sa dea un verdict in aceasta problema. Este o ingerinta clara in actul de Justitie si un gest de dispret, prin care Traian Basescu incearca sa dea indicatii pretioase Curtii de Apel Bucuresti. Nu cred ca ar putea sa existe vreo dovada mai clara despre faptul ca intr-adevar exista o alianta anti-uninominal a PD-L cu PRM, adica acea coalitie a rusinii despre care vorbea premierul Tariceanu mai zilele trecute", a declarat, pentru Agerpres, deputatul liberal Emilian Francu.
Tariceanu: Executivul poate repune in functiune pachetul de legi pentru votul uninominal
Recent, intr-o "Editie speciala", la TVR, premierul Tariceanu a declarat ca PD-L si PRM au format o coalitie incercand sa blocheze votul uninominal fiindca, dupa votarea in acest sistem, PRM ar urma sa dispara, iar PD-L-ul sa piarda intre 7 si 10 procente. In opinia sefului PNL, este un motiv suficient de puternic ca cele doua partide sa nu-si doreasca votul uninominal, dar da asigurari
ca alegerile uninominale vor avea loc la termen.
Daca insa PRM va castiga la Curtea de Apel, premierul spune ca "Executivul are posibilitatea unei miscari rapide cu care sa reinstaleze in functiune tot pachetul de legi pentru votul uninominal".