Scrisoarea preşedinţilor Parlamentului, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu, către preşedintele PE, Hans-Gert Poettering nu va mai fi discutată miercuri de plenul reunit al Legislativului, Birourile Permanente comune acceptand scoaterea documentului
de pe ordinea de zi.
Propunerea de eliminare de pe ordinea de zi a aparţinut PD-L. PSD a cerut in schimb ca pe document să se facă o serie de modificări, insă la final reprezentanţii partidelor au acceptat ca această scrisoare să nu se mai discute, a precizat liderul deputaţilor PD-L, Cristian Rădulescu, potrivit NewsIn.
"Noi considerăm că nu acesta este modul in care să se desfăşoare relaţiile intre Romania şi UE, considerăm acest demers păgubos, care nu foloseşte in niciun fel Parlamentului Romaniei şi cu atat mai puţin Romaniei", a declarat Rădulescu. Liderul PD-L a sugerat că preşedinţii Parlamentului au fost intr-o eroare atunci cand au susţinut că oficialii CE nu pot formula critici la adresa unui stat membru. "Există posibilitatea Comisiei Europene de a formula critici unor instituţii din statele membre. Astfel de critici sunt in timp benefice, şi tocmai de aceea nu ne-am raliat acestui demers iniţiat de preşedinţii celor două Camere", a mai arătat el.
Dacă această scrisoare ar fi ajuns in această formă la PE, Romania ar fi fost privită ca un stat "provincial" care protestează "ţafnos", a adăugat liderul PD-L. "Cred că am fi fost din nou priviţi ca nişte provinciali., nu deajuns de maturi in problemele europene şi care protestăm destul de ţafnos atunci cand se formulează niţte critici, pe care eu le consider binevenite", a conchis Rădulescu.
Preşedinţii celor două Camere, Bogdan Olteanu şi Nicolae Văcăroiu, intenţionau să-i adreseze o scrisoare preşedintelui PE, Hans-Gert Poettering, prin care solicită un punct de vedere al Legislativului european faţă de "afirmaţiile defăimătoare" la adresa Parlamentului Romaniei, conţinute in raportul CE pe justiţie.
In scrisoare, preşedinţii celor două Camere se plang că, deşi Parlamentul este criticat in raportul CE că blochează lupta impotriva corupţiei, acesta nu a fost niciodată consultat şi nu i s-a cerut un punct de vedere asupra situaţiei din justiţie. "Intrucat in raportul comisiei se fac mai multe referiri critice la adresa Parlamentului Romaniei, pentru noi este anormal ca prima instituţie fundamentalã a statului de drept să nu fi fost consultatã. In nici o fază de elaborare a raportului nu s-a discutat cu conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru cunoaşterea punctelor de vedere ale acestora. Considerăm cã o asemenea procedurã este de neinţeles din partea unei instituţii europene care pretinde evaluări obiective şi proclamă norme democratice", scriu Olteanu şi Văcăroiu.
In plus
, ei mai susţin in scrisoare că parlamentarii romani au avut toată disponibilitatea in a rezolva cu celeritate solicitările procurorilor legate de avizarea urmăririi penale a unor foşti miniştri şi că "la nivelul Parlamentului Romaniei se inregistreazã o mare şi fireascã nemulţumire precum şi percepţia cã unele surse de informare ale comisiei au fost lispite de obiectivitate".
"Parlamentul a demonstrat prin legislaţia adoptată un angajament neechivoc faţă de eradicarea corupţiei, inclusiv a corupţiei la nivel inalt", arată in continuare Olteanu şi Văcăroiu, precizand că "nu Parlamentul este responsabil pentru evoluţia luptei impotriva corupţiei, pentru sentinţe judecătoreşti indulgente şi inconsecvente pentru absenţa unor condamnări ferme şi disuasive, ci Guvernul are toate competenţele in eradicarea corupţiei.
Ulterior, preşedinţii Camerelor au dat asigurări că scrisoarea nu a fost trimisă şi că oricum va fi supusă analizei plenului comun. Emil Boc le-a cerut, miercuri, săptămana trecută, demisiile de onoare preşedinţilor celor două Camere, Bogdan Olteanu şi Nicolae Văcăroiu.