duminică, 16 august 2009

Armata l-a arestat pe preşedintele Honduras, aflat în conflict cu Parlamentul şi Curtea Supremă

Armata l-a arestat duminică în zori pe preşedintele Honduras, Manuel Zelaya, care se pregătea să organizeze în aceeaşi zi un referendum declarat ilegal de Curtea Supremă. Anunţul a fost făcut de secretarul său, Enrique Reine.

"Militarii l-au luat pe preşedinte de la domiciliu pentru a-l duce la o bază a armatei aerului", a declarat secretarul.

Preşedintele decisese să organizeze duminică un referendum, în pofida opoziţiei armatei, Parlamentului şi Curţii Supreme, care declarase scrutinul ilegal. Zelaya, ales în 2006 pentru un mandat unic de patru ani, convocase referendumul pentru a putea face ulterior o modificare a Constituţiei care i-ar fi permis să candideze pentru un al doilea mandat în 29 noiembrie.

Proiectul său a fost criticat de opoziţie, dar şi de liderii Partidului Liberal, formaţiunea lui Zelaya, care a operat o clară redirecţionare spre stânga, după ce fusese ales preşedinte ca şi conservator în ianuarie 2006 şi este susţinut în prezent de organizaţii populare şi indigene.

Potrivit unui martor, patru comandouri de circa 200 de soldaţi au mers la domiciliul lui Zelaya în jurul orei locale 6.00 dimineaţă (15.00, ora României). Militarii au tras "patru focuri", apoi au plect cu trei vehicule
în direcţia bazei aeriene.

Casa
şefului statului era înconjurată de zeci de militari înarmaţi până în dinţi, a confirmat un fotograf al AFP.

Emisia posturilor de televiziune 36 şi 8 a fost întreruptă. Exact înainte de aceasta, prezentatorul celei de a doua avusese timp
să spună: "Se pare că militarii vin încoace". El a chemat de asemenea populaţia să se adune în Piaţa Libertăţii.