duminică, 16 august 2009

Idei pentru a înmulţi 5.000 de euro

Deşi este destul de riscantă, piaţa bursieră poate aduce câştiguri bunicele pentru persoanele dispuse să investească. Pentru cei care vor siguranţă, banca este locul indicat.

În ultimul an, cea mai bună mişcare pentru cineva care a avut o minimă sumă de 5.000 de euro a fost să o depună la una dintre băncile de pe piaţă. Aceasta a fost soluţia cea mai sigură. Dar, pentru cei cu ceva apetit pentru risc, există şi Bursa.

„Una dintre alternativele de economisire este depozitul bancar, un instrument care aduce deponentului câteva avantaje importante. Primul dintre acestea se referă la randamentul banilor constituiţi”, ne-a declarat Roxana Halmăgeanu, şef serviciu Dezvoltare Produse
Piraeus Bank.

Potrivit acesteia, dobânzile plătite de bănci pentru depozite sunt în continuare importante - atât cele în euro, cât şi cele în lei, asigură bonificaţii care depăşesc inflaţia - chiar dacă în ultima vreme am putut sesiza un trend descrescător.

„Dacă deponentul alege un depozit cu dobândă fixă pe o perioadă mai lungă, poate fi sigur că va obţine un randament maxim pentru economiile sale fără să-şi asume riscuri şi fără să plătească impozit pe bonificaţia oferită de ban că”, ne-a spus oficialul bancar.

Dobânzi de mii de lei pentru depozite de zeci de mii lei

Cei care dispun de 5.000 de euro şi aleg depozitul bancar
au un câştig mult mai mare dacă optează pentru cele în lei. Spre exemplu, la ING Bank, pentru un depozit de 21.000 lei (echivalentul a 5.000 de euro), dobânda pe an este de 9,5%. După un calcul, suma din contul dumneavoastră ar ajunge la aproximativ 23.000 lei.

Bancpost are o ofertă
specială, astfel că pentru lei depozitul are o dobândă de 12,5%. Aceste dobânzi sunt relativ mici, dar normale, în comparaţie cu cele care erau la începutul anului, spun bancherii. Atât în ultimul trimestru din anul trecut, cât şi în primul din anul curent, băncile practicau dobânzi de până la 17% în goana după lichiditate. Pentru cei care vor o dobândă ceva mai mare, dar pe acelaşi termen de un an, pot apela la depozitele de o lună sau trei luni. La Piraeus Bank, un depozit pe trei luni vă poate aduce la această sumă o dobândă de 600 lei, în timp ce pe 12 luni ea se ridică la peste 2.350 de lei.

Risc şi câştig la Bursă

Deşi preţurile acţiunilor listate la Bursă au crescut destul de mult în trimestrul II, nu trebuie să uităm că această criză nu s-a încheiat încă. Prin urmare, Bursa va prezenta evoluţii oscilante şi pe viitor. „Strategia de bază pentru investiţiile la Bursă, cel puţin până la primele semne de revenire a economiilor, rămâne prudentă. Investitorii care, în cursul anului trecut, au neglijat acest principiu, au avut pierderi de până la 80-90% în portofolii”, ne-a declarat Răzvan Paşol, director general SSIF Intercapital Invest.

Acesta spune că investitorii pe termen lung, de cel puţin doi ani, pot acumula acţiuni până la un procent maxim de 20-30% din economiile disponibile. Cu toate creşterile din ultimele luni, preţurile acţiunilor rămân scăzute şi tentante pentru investiţii pe termen lung.

Doar o parte din bani
trebuie investiţi

„Totuşi, nu exageraţi şi nu plasaţi toţi banii în acţiuni în aceste perioade. Procentul poate fi majorat dacă semnalele din economie devin încurajatoare, însă nu mai devreme”, ne-a mai spus şeful Intercapital Invest.

Pe de altă parte, el consideră că investitorii pe termene mai scurte (de la câteva zile la câteva luni) ar trebui să urmărească tendinţele intermediare ale Bursei, speculând atât perioadele de creştere (aşa cum au fost cele din martieiunie), cât şi pe cele de scădere, prin poziţii short („cred că în viitorul apropiat ne pregătim pentru noi scăderi”).