duminică, 16 august 2009

Holcim estimează că cererea va rămâne slabă pe piaţa de profil, în 2009

Holcim, cel de-al doilea producător mondial de ciment, a anunţat că 2009 va rămâne un an dificil, în contextul unei cereri slabe pe piaţa de profil din Statele Unite, Spania şi Europa de Est, în timp ce performanţa de pe pieţele emergente ar tempera scăderea câştigurilor, relatează Reuters.

Holcim, care cere acţionarilor noi fonduri pentru cumpărarea operaţiunilor din Australia ale rivalului Cemex, pentru 2,02 miliarde dolari australieni, a mai anunţat că va obţine 2,1 miliarde franci elveţieni (1,9 miliarde dolari) în urma unei majorări de capital.

Preţul de subscriere pentru majorarea de capital, anunţată luna trecută, este de 42 franci elveţieni/acţiune, o reducere cu 28% faţă de preţul titlurilor la închiderea şedinţei de marţi, de 58,45 franci elveţieni/acţiune.

"Până în luna mai nu exista niciun semn al unei schimbări a tendinţei economiei
, activitatea comercială fiind dificilă", a arătat Holcim într-un comunicat.

"Totuşi, în statele asiatice, precum India, şi în America Latină, Holcim întrevede o activitate comercială satisfăcătoare", a mai anunţat compania
.

De asemenea, Holcim a raportat că prezenţa sa pe pieţele emergente, care reprezintă 75% din capacitatea totală de ciment a companiei, a temperat scăderea câştigurilor înainte de dobânzi, taxe, amortizări şi deprecieri.

"Investitorii nu au altă soluţie decât să aştepte o îmbunătăţire substanţială a pieţei", sunt de părere unii analişti, referindu-se la scumpirea puternică a titlurilor Holcim începând cu luna martie.

Aceştia sunt de părere că Holcim are o poziţionare bună pe piaţă pentru a beneficia de pe urma cheltuielilor guvernamentale pentru programe
de infrastructură şi de pe urma cererii din statele emergente, cum ar fi India, care investeşte în linii de cale ferată, centre comerciale şi aeroporturi.

Prin cumpărarea operaţiunilor australiene ale Cemex, Holcim va căpăta un miliard de tone de rezerve de agregate, 249 de fabrici de beton şi 16 fabrici de conducte, care se află în regiunile emergente din estul şi sud-estul Australiei.

În România, Holcim deţine 3 fabrici de ciment în Turda (măcinare), Câmpulung şi Aleşd, 16 staţii ecologice de betoane şi cinci staţii de agregate.