luni, 23 februarie 2009

Cămătarii-ciomăgari din clanul Sgârcitu, protejaţi de Poliţie şi Parchet, umblau liberi prin Brăila

Pe la 6 seara am primit o informaţie că, pe bulevardul Ioan Cuza, mai mulţi recuperatori au intrat cu forţa într-o casă. Când am ajuns acolo, am văzut că poarta era ruptă şi, la 100 de metri, era o maşină de poliţie. Am început să filmez, când am văzut un Touareg care intra pe contrasens şi vrea să mă lovească. M-am ferit, am traversat repede, dar m-au prins. Au început să dea cu pumnii în mine şi să mă lovească cu picioarele”. Gabriel Stoica este cameraman al postului PRO TV. Luni seară, jurnalistul a fost atacat şi bătut groaznic de şefii celui mai „greu” clan de cămătari ai Brăilei. Stoica a fost bătut „şmechereşte” – nu există niciun semn de lovituri pe corpul cameramanului, deşi omul a fost călcat în picioare. „Am apucat să-l întreb pe unul de ce dă. Mi-a răspuns că nu dă în mine, dar în timpul
ăsta îmi căra şpiţuri între picioare”, povesteşte cameramanul PRO TV.

Agresorii jurnalistului sunt Titi şi Ionel Sgârcitu – liderii celui mai temut clan mafiot al Brăilei. Culmea, Titi Sgârcitu – cel care a vrut să se urce cu Touaregul pe cameraman – abia venise de la Poliţie! Cu o jumătate de oră înainte să-l caftească pe cameraman, Titi fusese luat din casa făcută zob de oamenii lui şi însoţit la secţie de doi agenţi. Acolo, cămătarul dăduse o declaraţie şi fusese eliberat imediat. Ionel Sgârcitu – cel care a tăbărât cu pumnii şi picioarele pe jurnalist – figura în scripte ca internat la secţia Psihiatrie a Spitalului Brăila! Medicii habar nu aveau că pacientul era la o „călcare”.

Evenimentul de ieri este unul obişnuit pentru Brăila. Municipiul de la Dunăre este, de mai mulţi ani, în „proprietatea” clanului Sgârcitu. Liderii grupării ordonă atacuri, bat oameni nevinovaţi şi nu păţesc nimic. Au la activ doar NUP-uri. Metodele clanului de cămătari sunt variate. Îşi atrag clienţi prin metoda racolare la colţ de stradă, profitând de disperarea unora care îşi pun la bătaie casa pentru câteva zeci de milioane sau prin „agăţatul la jocuri”. Adică, la barbut sau poker jecmănesc neştiutorii până când aceştia ajung să semneze la notariat că şi-au dat casa.

Şi loto este un joc preferat – în Brăila se ştie că Titi Sgârcitu şi şeful IJP Brăila au pus bani
la comun pe un bilet. Cică au câştigat un Logan. Brăila mai ştie că gruparea lui Sgârcitu are „priză” atât la Parchet, cât şi la instanţe.

Aşa s-a ajuns, de altfel, la cazul de luni. În jurul orei 17, vreo 8 inşi au tăbărât cu picioarele pe poarta unei case din Bulevardul Alexandru Ioan Cuza. Veniseră cu nişte acte notariale şi cu nişte bâte. Titi, în calitate de lider, avea pistol, povestesc martorii. După ce a rezolvat problema porţilor casei – smulgându-le din ţâţâni – cămătarii au rupt şi uşa. Au spart geamurile şi au rupt mobila
. În casă, două femei şi un copil de un an ţipau înfricoşaţi. „Titi s-a declarat stăpânul casei pe baza unor acte măsluite”, povesteşte una dintre femei. Când se pregăteau să arunce mobila în stradă, a apărut poliţia. Culmea, agenţii i-au „ridicat” pe Titi şi pe unchiul său, iar pe ceilalţi i-au lăsat în casă! Conducerea grupării a fost preluată de Ionel Sgârcitu. Acesta a ordonat retragerea şi şi-a vărsat nervii pe cameramanul PRO TV care abia apăruse în zonă. L-a ajutat şi Titi, cu Touaregul din dotare, tocmai întors de la secţia de poliţie. Pe fază, un echipaj de la Circulaţie i-a suspendat permisul lui Titi Sgârcitu.

Ieri, liderul clanului, Titi, a venit să discute cu noi la volanul limuzinei sale
. A parcat maşina şi ne-a arătat nişte acte. În baza cărora, cică, ar fi acţionat. Povestea lui Titi e spusă cu tupeu de şmecher. Cămătarul zice că el cumpără tot, vinde tot. În casa de pe Cuza a intrat fiindcă avea dreptate! Asta pentru că, în 2002, casa îi fusese vândută de către proprietar unui unchi de-al său. Zice că a câştigat şi în instanţă. Nu s-a gândit să intre cu executorul, legal, şi susţine că nu a făcut scandal! „Cum puteam să sparg eu uşa. În casă la unchiul meu să fac aşa ceva ?”, rânjeşte Sgârcitu. A fost acolo doar să-i scoată pe proprietarii care-l duc cu zăhărelul. Cât despre incidentul cu cameramanul PRO TV, „eu nu ştiu nimic… am văzut doar la televizor”, pretinde el. Pe urmă îşi aminteşte că, de fapt, era şi el prin zonă, dar că frate-său „poate a făcut ceva…, iar eu nu-s responsabil de ce face el”. Apoi se prinde că fratele Ionel e pe la psihiatrie şi „nu avea cum să fie la locul faptei”.

În fine, Titi Sgârcitu spune că joacă barbut, dar nu şi la loto, şi că nu-l ştie pe şeful Poliţiei. În plus
, Titi nu a făcut nimic rău prin Brăila. Dovada – „am cazierul alb”! Cămătarul pleacă zâmbind. Se urcă la volanul limuzinei şi, regulamentar, porneşte cedând de dreapta. Eram în centrul oraşului, vizavi de Tribunal.

Prima victimă a atacului de luni seară – înaintea agresării jurnalistului PRO TV – se numeşte Gheorghe Voiculeţ. Povestea acestuia este stupefiantă: o cunoştinţă de-a sa din clanul Sgârcitu – susţinută de procurorul-şef al Brăilei ( !) – a fost cel care a pus la punct planul de a-i lua casa din centrul municipiului. „Conform informaţiilor mele, casa trebuia să fie cedată, pe bani puţini, unui procuror”, spune Voiculeţ. Acesta povesteşte: „Acum câţiva ani, Relu Şerban, cunoştinţa mea, mi-a spus că a cerut de la clanul lui Sgârcitu 15.000 de dolari ca să intre într-o afacere cu petrol la Constanţa. Îi trebuia gaj şi m-a rugat să pun la bataie casa din centrul Brăilei. M-a convins, mai ales că garanta pentru el chiar procurorul-şef Mihalcea.

La notar am semnat un contract de gir care, apoi, s-a transformat în contract de vânzare/cumpărare şi aşa am ajuns în această situaţie”. De partea cealaltă, Fănel Mihalcea, procurorul-şef al Brăilei, neagă acuzaţia. Recunoaşte, însă, că îi cunoaşte atât pe victima Voiculeţ, cât şi pe împrumutatul Relu Şerban. Doar că „nu ne-am mai văzut de ani buni”. Cât despre clanul Sgârcitu, procurorul-şef spune: „Aceşti aşa-zişi (!) cămătari au avut dosare penale pe această temă. În cazul lui Voiculeţ s-a dat NUP, iar soluţia a fost atacată de el. Instanţa a respins cererea”. Procurorul-şef susţine că, „dacă vă duceţi la notar, vă lămureşte dânsul”, repetă faptul că nu s-a băgat în girul dat de Voiculeţ lui Relu Şerban şi spune că „în ceea ce priveşte atacul, pe noi nu ne-a sesizat nimeni”.

Ieri, agresorii cameramanului şi ai persoanelor din casa atacată erau liberi. Iar Brăila ştia că aceştia vor rămâne fără probleme. Aşa s-a întâmplat şi când au bătut o bătrână de 80 de ani ca să iasă din casă, după ce o păcăliseră cu câteva milioane de lei, aşa s-a întâmplat şi când au aruncat o femeie pe stradă după ce aceasta, disperată, a apelat la ajutorul clanului ca să-şi îngroape copilul. În zonă se ştie că gruparea Sgârcitu are la activ vreo 40 de victime, iar dosarele lor au fost pierdute.