De ce are nevoie Bucureştiul de două statui ale lui Carol I nu s-a întrebat nimeni până acum. Aşa că vă întrebăm noi pe dvs., cei care trăiţi în acest oraş plin de statui urâte, înghesuite unele în altele: votaţi pro sau contra în ediţia on-line a ziarului.
Două statui ale lui Carol I în Bucureşti?
Până în 1948, în actuala Piaţă a Revoluţiei a existat o statuie a lui Carol I. Realizată în bronz de sculptorul croat Ivan Mestrovici, ea a fost inaugurată la 9 mai 1939. Statuia ecvestră a rezistat până în 1948, când a fost dărâmată de comunişti. Ministerul Culturii s-a gândit să refacă acest monument. Anul trecut, ministrul anunţa că statuia, de care se leagă o serie întreagă de legende, ar fi îngropată undeva în ţară, că nu a fost distrusă odată cu demontarea sa. Cum căutările cu detectorul de metale nu au dat nici un rezultat, cei de la minister sunt hotărâţi să achiziţioneze macheta monumentului, aflată în posesia moştenitorilor lui Mestrovici.
Tot anul trecut s-a discutat şi despre posibilitatea ca ministerului să i se trimită gratuit această machetă, urmând ca statul croat să dea banii moştenitorilor. Dar totul a rămas la nivel de discuţii şi declaraţii. Deocamdată există şi un conflict între cei patru urmaşi ai sculptorului, aşa că proiectul stagnează. La aproape un an distanţă, Primăria Municipiului Bucureşti a decis şi ea că vrea un monument al lui Carol I. Spre deosebire de proiectul ministerului, cei de la primărie au dorit ca acest monument să fie făcut de un sculptor român. În martie au demarat un proiect de realizare a acestei statui de către sculptorul Florin Codre.
Monumentul făcut de român ar urma să semene cu monumentul iniţial şi ar trebuit să fie plasat, evident, tot în Piaţa Revoluţiei. Numai că ambele foruri au o problemă care se pare că nu îi deranjează chiar atât de mult. De câţiva ani, în această piaţă există „Memorialul Renaşterii - Glorie Eternă Eroilor şi Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, mai cunoscut sub numele de „Ţeapa lui Ghilduş” sau „Cartoful”. Statuia lui Carol ar fi urmat să fie amplasată, în ambele variante, în faţa Bibliotecii Centrale Universitare, adică peste stradă de „ţeapă”, dar numai la aproximativ 100 de metri de aceasta.
Comisia Monumentelor de For Public de la Ministerul Culturii a găsit o rezolvare şi în conflictul dintre minister şi primărie. Proiectul primăriei nu a fost iniţial avizat. Ei au revenit cu un altul şi deocamdată a fost acceptat amplasamentul, ne-a spus Virgil Niţulescu, secretarul general al ministerului. Proiectul primăriei ar trebui să fie făcut în Piaţa Victoriei, în timp ce ministerul aşteaptă să se rezolve conflictul între moştenitorii lui Mestrovici ca să îşi continue propriul proiect. De ce are nevoie Bucureştiul de două statui ale lui Carol I nu s-a întrebat nimeni până acum. Aşa că vă întrebăm noi pe dvs., cei care trăiţi în acest oraş plin de statui urâte, înghesuite unele în altele: votaţi pro sau contra în ediţia on-line a ziarului.