luni, 23 februarie 2009

Doi copii pusi in lanturi

De mai multe zile, un baietel de 6 ani si surioara lui de 8 ani au fost legati in lanturi de parinti. Desi in comuna Miroslava sint mai multi asistenti sociali platiti de la buget, nici unul nu a stiut de situatie. „In comparatie cu alte comune, avem o armata de asistenti. Si la ce folos?“, se intreba ieri viceprimarul

Doi minori din Miroslava au fost tinuti zile in sir ca niste animale in casa. Parintii i-au legat de pat cu lanturi incuiate cu lacate, ca sa nu poata iesi din casa. Cei doi copii, o fetita de opt ani si un baiat de sase ani, erau tinuti in camere diferite. Cel de-al treilea copil al familiei, o fetita in virsta de un an si jumatate, era tinuta inchisa in camera in care era legata sora ei. Toate acestea se intimplau intr-o casa aflata in imediata apropiere a sediului Primariei din comuna. „In comparatie cu alte comune, avem o armata de asistenti sociali. Si la ce folos?", se intreaba Dan Nita, viceprimarul comunei. Asistentii nu stiu nimic. In acest caz, au intrat pe fir si procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi, care asteapta raportul inspectorilor de la Protectia Copilului si concluziile anchetei facute de Politie.

Nu au putut desface lanturile si le-au taiat la Iasi

Inspectorii DASPC s-au confruntat ieri-dimineata cu un caz rar de cruzime in ultimii ani. Doi minori, o fetita de opt ani si un baiat de sase ani, erau tinuti de parinti legati de pat cu lanturi incuiate cu lacate. Oficialii de la Protectia Copilului spun ca in momentul in care au intrat in casa au avut parte de o imagine de cosmar. „Fata era intr-o camera, iar baiatul era in cealalta camera. Amindoi erau legati cu lanturi de pat si incuiati cu lacate. In familie mai este inca o fetita de un an si jumatate, care era lasata libera in camera in care se afla sora mai mare", a explicat Eliza Chirica, purtator de cuvint al DASPC. Aceasta a mentionat ca lantul cu care baiatul era legat de pat nu a putut fi desfacut si a trebuit taiat. „A fost taiat cu un cleste si a fost adus la Iasi cu lantul legat de picior. Abia la noi la sediu am reusit sa desfacem lacatul si sa ii scoatem lantul de pe picior", a mai mentionat Chirica. Cei doi minori au fost preluati de urgenta de inspectorii Protectiei Copilului si adusi la Iasi, unde au fost internati in Centrul pentru Minori. In momentul in care reprezentantii DASPC insotiti de Politia din localitate au descins la locuinta familiei, nici unul dintre parinti nu era acasa. „Tatal copiilor a venit la un moment dat acasa, dar era sub influenta bauturilor alcoolice si a plecat", a mai precizat reprezentanta DASPC.

Primarul si asistentii sociali din comuna nu stiu nimic

In timpul in care cei doi copii erau tinuti ca animalele legate in lant, primarul din localitate si asistenta sociala, cei care ar fi trebuit sa aiba cunostinta de situatia familiei Paula si Marius Gradinaru, ridicau nestiutori din umeri. Ei spun ca nu au fost probleme pina acum in familia respectiva si pina ieri-dimineata nu au stiut nimic despre tratamentul la care erau supusi cei doi copii. „Erau beneficiari ai ajutorului social. Ei trebuie insa sa presteze anumite munci pentru a beneficia de acesta. Barbatul nu a mai venit la munca si astfel nu le-am mai dat ajutorul. Au venit la Primarie si au facut scandal. Au zis ca ne reclama la Directia Muncii. In rest, era o familie linistita si nu aveam cunostinta despre situatia celor doi copii", a explicat Vasile Lapusneanu, primarul comunei Miroslava. Desi casa familiei Gradinaru este situata in apropierea sediului Primariei, nici asistentii sociali nu au auzit de chinurile la care erau supusi cei doi minori. Unul dintre asistentii sociali ai comunei sustine ca in Primarie s-a aflat abia ieri-dimineata de conditiile in care erau tinuti cei doi frati. „Ea are copil pina in sapte ani si trebuia sa stea acasa sa il ingrijeasca. Orele de munca trebuiau facute de sot, care a refuzat. Pina azi (ieri - n.r.) dimineata nu am stiut ca isi tineau copiii legati de pat. Acum am aflat si noi. Vom face referat catre Directie sa vina sa il ia si pe cel mai mic. Daca i-au legat pe cei doi mari, cu siguranta la fel vor proceda si cu fetita cea mica", a adaugat Mariana Nechifor, asistent social in comuna Miroslava. Viceprimarul comunei a criticat insa vehement modul in care asistentii sociali din localitate isi fac datoria. „Eu am ramas socat cind am aflat. In comparatie cu alte comune, avem o armata de asistenti sociali. Si la ce folos? Din punctul meu de vedere, asistenta sociala nu trebuie facuta din birou. Asistentul social trebuie sa fie mereu pe drum si sa stie la orice ora ce se intimpla in fiecare familie in care sint probleme sau in care pot aparea probleme. Cu asta cred ca am spus tot", a replicat Dan Nita, viceprimarul comunei Miroslava.

Cei responsabili de soarta micutilor spun ca vor cere decaderea din drepturi a parintilor, care, spun acestia, pot primi chiar si pedepse cu inchisoarea. Autoritatile de la Iasi cred ca cei din comuna ar fi trebuit sa cunoasca situatia familiei. „Vom face o decizie de urgenta de scoatere a celui de-al treilea copil din familie. Daca nu se va putea, vom cere o ordonanta presedintiala. Este destul de grav ca intr-o comuna cu trei asistenti sociali sa nu se stie despre acest caz. Urmele pe care le aveau cei doi minori arata ca acestia erau legati de mai multe zile. Din ce ne-au povestit copiii, erau tinuti legati si pe timpul noptii", a mai mentionat Eliza Chirica.

Tatal risca pina la 15 ani de inchisoare

Politistii din localitate sustin ca cei doi membri ai familiei Gradinaru obisnuiau sa se certe intre ei destul de des, insa nu au facut niciodata probleme in comuna. „Ce aveau de impartit, imparteau intre ei. Nu am avut probleme cu ei in comuna, in afara de citeva amenzi pentru tulburarea linistii publice, scandaluri care s-au desfasurat in familie, dar fara implicarea altor locuitori", a explicat agent-sef adjunct Marius Jitaru, seful Postului de Politie Miroslava. Mama celor doi copii inlantuiti sustine ca nu are nici o vina si ca sotul ei este cel care i-a legat. „Eu azi nu am fost acasa. Eram plecata sa bag divort. Nu eram acasa si nici barbatul nu stiu unde este. Am mai avut probleme cu el in urma cu trei ani. Ma batea si pe mine si imi batea copiii. Acum i-a legat ca sa nu iasa din casa", a spus Paula Gradinaru, inainte de a se urca in masina Politiei pentru a fi dusa la audieri la Postul de Politie. Cazul a intrat si in atentia procurorilor, care au solicitat Protectiei Copilului rezultatele anchetei facute in acest caz. Parintii celor doi micuti pot fi cercetati pentru rele tratamente aplicate minorului, sechestrare si lipsire de libertate. „Deocamdata asteptam rezultatele referatului intocmit de cei de la Protectia Copilului si datele de la Politie pentru a vedea exact despre ce este vorba. Probabil miine dimineata (astazi - n.r.) vor ajunge la Parchet", a explicat procurorul Andreea Nica, din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi. Conform Codului Penal, daca va fi gasit vinovat pentru „rele tratamente aplicate minorului", Marius Gradinaru risca intre 3 si 15 ani de inchisoare.

Citeva cazuri in care DPC a aflat cazurile dupa ce s-au petrecut tragedii

- iulie 2006 - O femeie din Dumesti si-a ucis in bataie nepotul. Potrivit anchetatorilor, femeia obisnuia sa ii aplice destul de des corectii copilului de doi ani si zece luni. In ziua cu pricina, baiatul se juca linga fintina. DPC nu a stiut si nu a facut nimic pentru a ajuta minorul. A fost nevoie ca unul dintre nepotii femeii sa moara pentru ca DPC sa intervina, iar ceilalti trei copii au fost dusi la Centrul de Primire Minori. Femeia a fost condamnata la 15 ani de inchisoare.

- noiembrie 2006 - un bebelus in virsta de o luna a ajuns in stare grava la spital, fiind deshidratat. „Bebelusul este foarte deshidratat. Acest fenomen apare cind cantitati mari de apa sint eliminate din corp prin diaree si varsaturi, simptome pe care bebelusul le avea", spuneau atunci medicii. Reprezentantii DPC nu stiau despre caz. Au aflat de la medici.

- mai 2007 - un copil de cinci luni a murit in satul Frinciugi (comuna Draguseni). Fetita a murit pentru ca nu era hranita si ingrijita corespunzator. Erau luati in evidenta la Asistenta Sociala din Vaslui. De cite ori au solicitat un raport de evaluare, asistentul din comuna l-a intocmit si l-a trimis acolo, pentru ca familia nu are domiciliul in comuna. Aceasta bulibaseala a asistentilor sociali si a celor din DPC a condus la moartea micutului.