Punerea in functiune a camerelor de supraveghere pe tronsonul Cluj-Turda al DN1 scoate in evidenta aspecte uluitoare. Numarul de abateri de la viteza legala constatat pina ieri la prinz, in numai 5 zile, depasea 52.000!
Foto Diana SANDOR
Camerele video sint cu ochii pe soferi 24 de ore din 24
Cu toate ca doar joia trecuta camerele de supraveghere de pe tronsonul Cluj-Napoca – Turda au fost conectate la dispecerat, eficacitatea lor i-a lasat cu gura cascata chiar si pe politistii care se ocupa de monitorizarea traficului. In doar 5 zile de activitate, camerele au depistat peste 52.000 de abateri ale soferilor care au traversat in aceasta perioada drumul dintre cele doua municipii. Iar numarul se afla intr-o crestere substantiala. Cu toate ca operatorii camerelor lucreaza doar 8 ore, aparatele vad si inregistreaza totul 24 de ore pe zi, 7 zile din 7. Una dintre masinile surprinse ieri de aparatele de radar circula nici mai mult, nici mai putin decit cu 180 de kilometri pe ora in localitatea Tureni, viteza la care soferul va ramine in mod cert fara permis. La fel se va intimpla si in cazul conducatorului unei autoutilitare care ieri, in jurul orei 15, a trecut prin dreptul camerei de la intrarea in Tureni cu 164 de kilometri pe ora.
„Intr-adevar, numarul de constatari efectuate este unul surprinzator de mare, insa aceasta este realitatea disciplinei pe soselele nationale. Este vorba de o realitate nu foarte fericita“, a declarat pentru monitorul comisarul Alexandru Muresan, seful Politiei Rutiere Cluj. Daca numarul de constatari continua sa creasca, amenzile abia acum incep sa intre la numaratoare. Dispeceratul inregistreaza abaterea si trimite o atentionare posesorului autoturismului inregistrat, care este obligat ca in termen de 5 zile sa furnizeze politiei identitatea soferului in momentul captat de camere. Abia dupa o alta perioada soferul real se va alege cu un proces verbal trimis acasa, proces care poate sa-l lase chiar si fara permisul de conducere. Dupa ce joi dimineata au fost pornite patru camere pe tronsonul Cluj-Turda, simbata dimineata a mai fost montata una. Astfel, in prezent, exista trei camere pe raza localitatii Tureni si cite una in Martinesti si Copaceni. Sumele care vor fi incasate din plata amenzilor nu vor ajunge, insa, in totalitate in conturile primariilor pe raza carora masinile au fost surprinse de camerele de supraveghere, firma clujeana Codec SRL incasind, potrivit unui acord, 49% din bani.
Suplimentare de forte
Numarul mare de abateri constatate l-a determinat pe seful Politiei Rutiere Cluj, comisarul Alexandru Muresan, sa solicite inca patru ofiteri care sa monitorizeze traficul pe portiunea cu camerele de supraveghere. In curind, serviciul de monitorizare a circulatiei ar putea ajunge in permanenta supravegheat si de agentii de politie de la dispecerat, nu doar de aparate, cum se intimpla in prezent.