luni, 23 februarie 2009

Licitaţie internaţională la CE Rovinari

Complexul Energetic Rovinari a avut parte de cea mai mare licitaţie organizată până în prezent. Vorbim de sute de milioane de euro care vor fi investite într-o staţie de desulfurare la termocentrală, având în vedere condiţiile impuse de Ministerul Mediului pentru funcţionarea acesteia. Pentru realizarea unui asemenea obiectiv a fost nevoie de o licitaţie internaţională, organizată însă la Rovinari. Două mari consorţii s-au „luptat” pentru câştigarea licitaţiei, de o parte suedezi, italieni şi români şi de cealaltă parte, chinezi, în parteneriat cu alţi italieni. A câştigat firma
care a prezentat suma cea mai mare şi de aici au început şi comentariile potrivit cărora membrii comisiei de licitaţie şi-au canalizat atenţia doar spre un singur ofertant care trebuia să câştige cu orice preţ. Şi asta pentru că aşa ar fi primit ordin de la ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, lucru neconfirmat însă de membrii comisiei de licitaţie.
Caiet de sarcini de 3000 de pagini


Încă din 2005, Complexul Energetic Rovinari, cel din Turceni şi Craiova au primit avertizări din partea Ministerului Mediului să-şi rezolve problema poluării din termocentrale. După 1 ianuarie 2007, lucrurile au fost foarte clare. Pentru funcţionarea termocentralelor în continuare trebuie să existe instalaţii de filtrare a noxelor degajate în aer. Prima instituţie care şi-a făcut documentaţia şi s-a apucat de licitaţia pentru realizarea acestui obiectiv a fost Complexul Energetic Rovinari care deţine patru cazane în funcţiune, unde trebuie montate astfel de instalaţii. Sursa de finanţare este creditul bancar şi sursele proprii. Înaintea licitaţiei, 13 firme au fost interesate de această lucrare (dintre care doar trei cu capital român) şi au cumpărat caietul de sarcini elaborat de Complexul Rovinari, care numără peste 3000 de pagini.
Concurenţă între două consorţii

Licitaţia a avut loc în 21 februarie 2007, la care s-au prezentat, în final, cinci firme dar unite în două consorţii. La primul consorţiu numit ALSTOM Power s-au asociat Alstom Power Italia, Alstom Power Suedia şi SAEM Energomontaj România. Pentru cel de-al doilea consorţiu numit INSIGMA s-au asociat Insigma Technology Co. Ltd. China şi Idreco Italia. Garanţia de participare la licitaţie a fost de câte două milioane de euro. Deşi licitaţia s-a desfăşurat în februarie, rezultatul acesteia a fost dat publicităţii săptămâna trecută. „Termenul de studiere a ofertelor este de şase luni, deci în 21 august am fi putut da rezultatele, pentru că a fost vorba despre o documentaţie laborioasă. Ofertele au trecut prin două subcomisii, cea tehnică şi una economică şi apoi în comisia mare care a decis câştigătoarea”, a explicat directorul general al CE Rovinari Laurenţiu Ciurel, preşedintele comisiei de licitaţie.
A câştigat oferta cu preţul cel mai mare

Firma Alstom a prezentat oferta de 162 de milioane de euro pentru realizarea instalaţiei de desulfurare, în timp
ce Insigma a venit cu 135 de milioane de euro. În final comisia a ales firma cu cea mai mare ofertă. Explicaţia, spun membrii comisiei, se regăseşte chiar în caietul de sarcini pe care şi cealaltă firmă l-a cumpărat. „În caietul de sarcini se dă şi modalitatea de calcul a ofertei. Se ia în calcul costul instalaţiei plus costul de exploatare. Astfel sunt trecute toate aceste cheltuieli, respectiv consumul de calcar, de electricitate, de apă, de reparaţii şi întreţinere a instalaţiei şi costul punerii în funcţiune. Firma Alstrom a prezentat cheltuielile cele mai mici, însă instalaţia costă mai mult. Aparent, este o firmă cu un preţ mare, însă instalaţiile sunt unele mult mai performante decât cele prezentate în cealaltă ofertă, de acea şi cheltuielile de exploatare sunt mai mici. Ne-au interesat aceste costuri, pentru că nu dorim să creştem megawatul, iar firma Alstrom a făcut un calcul prin care în şapte ani se recuperează aproape o sută de milioane de euro”, a declarat Ion Petroniu, şeful Biroului
de Sulfurare din cadrul Complexului. Acesta mai spune că firma câştigătoare a încheiat un contract cu CE Rovinari prin se specifică faptul că va fi penalizată cu 10% din valoarea contractului dacă nu va pune în funcţiune instalaţia până la 1 ianuarie 2009. Un alt contract a fost întocmit între Alstrom şi Complex prin care, timp 20 de ani, termenul de garanţie al lucrării, sunt obligaţi să plătească despăgubiri care constau în costurile de exploatare, în situaţia în care nu respectă cele declarate în ofertă.
Oferte analizate de consultanţi

Pentru a fi sigură că oferta aleasă este şi cea bună, conducerea Complexului Rovinari a solicitat o analiză, pe cheltuiala instituţiei, la două firme de consultanţă. Prima firmă care a prezentat recomandarea ca Alstom să câştige licitaţia a fost Vattenffal Power Consultant din Suedia care a dat asigurări că instalaţia este una bună şi care nu va duce la scumpirea energiei
electrice, dacă vor fi respectate toate cele declarate de firmă. A doua firmă a fost una din România, ISPET Bucureşti, cea care a şi proiectat cazanele termocentralei. Institutului i s-a solicitat părerea pentru a vedea care dintre cele două oferte ar fi compatibilă cu instalaţiile deja existente la Rovinari. Firma a explicat că ambele oferte sunt compatibile, însă recomandă firma Alstom având în vedere performanţa instalaţiilor şi a costurilor de exploatare declarate. Membrii comisiei spun că aceste rapoarte ar acoperi suspiciunile apărute în privinţa alegerii ofertei cu cel mai mare preţ. Despre celelalte bănuieli legate de intervenţia ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian în alegerea firmei, membrii comisiei susţin că nu este nimic adevărat. Comisia de licitaţie a fost condusă de Laurenţiu Ciurel, cel care în februarie era directorul de investiţii al Complexului şi a fost formată din Ion Pisc, director al termocentralei, Maria Scurtu, director economic, Ion Iliescu, director comercial, Ion Vioreanu, şef al Unităţii de Management al Proiectului şi consilierul juridic al CE Rovinari, Adrian Stăncioi. „Nici vorbă să fi intervenit ministrul. La Minister s-a ţinut legătura cu Ioana Apan, iar ministrul nici nu ştia care sunt firmele participante. Nici un membru al comisiei nu a fost chemat la Bucureşti şi nici nu am auzit să se fi făcut presiuni asupra lor”, a explicat preşedinte comisiei de licitaţie, Laurenţiu Ciurel. Acelaşi lucru l-au declarat Ion Iliescu, directorul comercial, şi Maria Scurtu, directorul economic al CE Rovinari.