luni, 23 februarie 2009

Ponor a invins-o pe campioana mondiala

Gimnasta romana a cistigat birna si sariturile in cadrul triunghiularului din Spania, detronind-o pe campioana mondiala Vanessa Ferrari.

Revenita intr-o competitie oficiala dupa mai bine de un an, Catalina Ponor a reusit sa o detroneze pe campioana mondiala si europeana Vanessa Ferrari cu ocazia triunghiularului de la Vitoria, in cadrul caruia s-au infruntat echipele nationale feminine ale Spaniei, Italiei si Romaniei. Gimnasta antrenata de Mariana Bitang a urcat pe prima treapta a podiumului la ambele aparate la care a concurat - birna si sariturile. „Nu am ce sa-i reprosez Catalinei dupa aceasta prima competitie, avind in vedere si timpul scurt de pregatire. Pentru mine a fost important acest test, voiam sa vad daca o mai tin nervii in concurs. Principalul punct la birna este sa-ti controlezi nervii, iar Catalina a reusit acest lucru foarte bine. La sarituri a mers bine, a reusit un exercitiu curat, inalt. M-am bucurat ca a lasat o impresie buna arbitrelor la revenirea ei in competitie“, a declarat antre-noarea Mariana Bitang.

Pentru Mondialele din septembrie, Catalina pregateste si al treilea aparat: solul. „Putea face sol si acum, insa este o chestiune de orgoliu. Nu ma puteam expune cu ea, este totusi campioana olimpica en titre la acest aparat. Ea lucreaza acrobatica, era pregatita cu un sol cu trei linii. Noi insa trebuie sa o bagam si pe a patra, iar asta cere rezistenta. Avem nevoie de timp pentru un exercitiu competitiv la acest aparat“, a mai spus antrenoarea Catalinei. Triunghiularul din Spania a fost adjudecat de nationala feminina a Romaniei, care a acumulat 235,650 puncte, in timp ce la individual compus s-a impus Vanessa Ferrari (61,35), urmata de Steliana Nistor (59,60) si Andreea Grigore (58,15).

Cotidianul spaniol „El Pais“ a deplasat o echipa la Vitoria pentru a o vedea la lucru pe Catalina Ponor. Intr-un articol intitulat „O muza pentru gimnastica“, jurnalistii spanioli noteaza: „Catalina Ponor nu pare o gimnasta. De la inaltimea sa de 1,55 metri le priveste de foarte sus pe aproape toate rivalele sale. Din cauza inaltimii, dar si a rezultatelor. Romanca a fost singura gimnasta care a cistigat trei medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Atena. Birna, sol si la echipe. Este ca si cum un atlet ar cistiga probele de 100 de metri, 200 de metri si stafeta de 4x100 de metri. Nici mediatizata Horkina, care a pozat in «Playboy» si aspira la o cariera de cintareata, nici gimnasta americanca Carly Patterson nu au putut sa o puna in umbra pe aceasta tinara cu niste ochi mari, caprui. La Atena, toti ochii s-au fixat pe aceasta fata cu picioare zvelte, miscari insinuante si exercitii aproape perfecte. O noua muza pentru a ridica un sport afectat de scandalul punctarilor incorecte“.

Prestatia Catalinei in concursul din Spania i-a impresionat pe jurnalistii de la „El Pais“ - „La triunghiularul Spania-Romania-Italia, a revenit si a facut-o ca si cum nu ar fi trecut timpul. Sau a trecut in favoarea sa. Mai stilizata, mai femeie si aproape cu aceleasi exercitii“ -, acestia fiind convinsi ca Romania va avea un atu la Beijing prin prezenta in echipa a triplei campioane olimpice: „La Beijing, Ponor va fi aproape de 21 de ani. Teoretic, momentul sau cel mai bun a trecut - virsta ideala pentru gimnastica este intre 17 si 20 de ani -, desi, in ultima vreme, viata sportiva a gimnastilor s-a marit. In schimb, va avea un nume de aur, lucru foarte important intr-un sport atit de subiectiv precum gimnastica. Si va avea experienta de la primele JO. Pina vom vedea daca va reusi, gimnastica a recuperat o stea“, noteaza „El Pais“.