luni, 23 februarie 2009

Castelul Bran, de vanzare

Proprietarul Dominic de Habsburg a scos ieri castelul lui Dracula la licitatie, a anuntat o companie americana de investitii, citata de The New York Times.

Desi nu a fost precizata suma ceruta pentru castel, directorul executiv al companiei Baytree Capital, reprezentant al familiei Habsburg, estimeaza ca Branul va fi vandut cu peste 135 de milioane de dolari.

Potrivit companiei americane, familia Habsburg spera ca noul cumparator va respecta "aceasta proprietate si istoria sa".

Publicatia americana noteaza ca Branul, construit in secolul al XIV-lea, este o atractie turistica importanta, cu peste 450.000 de vizitatori anual.

Familia regala s-a mutat in castel in 1920 si a trait acolo pana in 1948 cand acesta a fost confiscat de regimul comunist.

Cunoscut drept Castelul lui Dracula, constructia a fost retrocedata anul trecut proprietarului.

Archduke Dominic Habsburg, un arhitect american in varsta de 69 de ani, a incercat sa vanda castelul autoritatilor romane pentru 80 de milioane de dolari, insa oferta i-a fost refuzata.

Potrivit contractului semnat in momentul retrocedarii, statul roman plateste familiei Habsburg o chirie, pentru ca imobilul sa ramana muzeu timp de trei ani. Dupa 2009, Habsburg va detine controlul integral asupra constructiei.