luni, 23 februarie 2009

Pensiile, majorate în două tranşe

Aproape o treime din cei 5.600.000 de pensionari vor simţi o uşoară creştere a indemnizaţiilor

După nouă luni de dospeală, Ordonanţa privind creşterea veniturilor pensionarilor este pusă în aplicare

Pentru aproximativ 1.630.000 de pensionari, invalizi şi urmaşi, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) anunţă o creştere medie cu 30 de lei a pensiei pe care le-o va aduce poştaşul în această lună. Este cazul celor care au lucrat înainte de 1 ianuarie 1963 şi cărora nu le-au fost trecute salariile în carnetul de muncă. Totuşi, un sfert dintre beneficiarii majorării anunţate nu vor primi mai mult de cinci lei. Dar aproximativ 37.000 dintre pensionarii vizaţi se vor bucura de o creştere a veniturilor cuprinsă între 100 şi 150 de lei.

În acestă lună este pusă în plată recalcularea pensiilor pentru persoanele care au fost în activitate înainte de 1 ianuarie 1963. Până la acea dată, salariaţilor nu li s-au trecut în carnetele de muncă salariile de încadrare, ci doar postul şi funcţia pe care le-au ocupat.

La precedentele recalculări, pentru stabilirea punctului de pensie s-a luat ca punct de reper salariul minim pe economie din acea perioadă, neexistând acte doveditoare pentru retribuţia lunară efectiv primită de ei. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2007, noul etalon pentru calcularea pensiilor la cei mai vârstnici dintre pensionari a devenit salariul mediu corespunzător anilor de muncă de dinainte de 1963.

Soluţia a avut în vedere faptul că utilizarea salariului minim pe parcursul unei perioade destul de mari (uneori 10, 15 ani) nu este nici morală şi nici reală.

„În evoluţia unei cariere, salariile sunt în creştere, astfel încât se justifică utilizarea unui salariu mai mare decât salariul minim, respectiv salariul mediu. Pentru egalitate de tratament, se va utiliza salariul mediu şi pentru persoanele care dovedesc, pentru această perioadă, salarii mai mici decât salariul mediu anual", spune preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale, Mariana Câmpeanu.

De la cinci la 280 de lei

Din totalul de 1.629.842 de persoane vizate de această recalculare, 1.366.000 sunt pensionari cu limită de vârstă. „Pentru ei, după recalcularea aplicată din această lună, pensia medie va creşte de la 481 la 512 lei", precizează preşedintele CNPAS.

De o majorare semnificativă se vor bucura cei 254.000 de vârstnici care beneficiază de pensie de urmaş a soţului decedat şi care vor primi o creştere de 23% la venituri. Dintre pensionarii pe caz de boală, 9.400 vor primi pensiile mărite cu şapte procente. „Creşterea generală a pensiilor cu 5% anunţată pentru septembrie se va aplica la veniturile deja recalculate din această lună", mai dă asigurări oficialul CNPAS.

Cei mai „tineri" dintre pensionarii care s-au aflat în activitate şi înainte de anul 1963 vor primi maximum 50 lei. Dintre ei, 473.000 nu vor primi mai mult de cinci lei. „Dar, pentru cei cu vechime impresionantă, veniturile vor creşte mult mai mult. Potrivit datelor pe care le-am centralizat, 13 vârstnici vor primi în jur de 280 de lei, alţi 12 – 215 lei. Peste 2.600 dintre beneficiari se pot aştepta la o creştere cu mai mult de 160 de lei", mai precizează Mariana Câmpeanu.

Creşterea generală a pensiilor cu 5%, anunţată pentru septembrie, se va aplica la veniturile deja recalculate din această lună
Mariana Câmpeanu,
preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale

Există bani pentru creşterea pensiilor

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat ieri că fondurile de 2 miliarde de euro, necesare pentru aplicarea acestei măsuri numai în 2008, vor fi asigurate în mare parte, respectiv 1,2 miliarde de euro din creşterea nominală a Produsului Intern Brut, iar restul din majorarea numărului de salariaţi, transferuri bugetare şi îmbunătăţirea colectării. „Aceşti bani vin din creşterea economiei, nu din tipărirea de monedă sau împrumuturi", a mai precizat ministrul. Vosganian a dat asigurări că majorarea pensiilor nu va presupune impozitarea suplimentară a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală sau dividende.